обидва правильні
правильне лише І
правильне лише ІІ
немає правильних
Які продукти слід уживати, якщо в організмі нестача вітаміну D?
зернові, дріжджі
моркву, абрикоси
шипшину, цитрусові
риб’ячий жир, жирну рибу, яєчний жовток
У процесі асиміляції відбувається:
окиснення органічних речовин
розщеплення органічних речовин
накопичення енергії
синтез складних речовин із простіших
Індекс маси тіла використовують для визначення:
діабету
гіповітамінозу
ступеня відповідності маси тіла людини її зросту
рахіту
Однією з ознак діабету є:
неправильне формування скелета
порушення координації рухів
високий рівень глюкози в крові
карієс зубів
Нестачі якого вітаміну можна запобігти, якщо вживати запропоновані продукти?
D
В12
С
А
Хронічне захворювання, що виникає через нездатність клітин засвоювати вуглевод глюкозу, — це:
пелагра
анемія
діабет
ожиріння
Позначте всі жиророзчинні вітаміни.
В1
Е
Незамінними речовинами для організму людини є:
мінеральні речовини
вітаміни
вода
білки
жирні кислоти
вуглеводи
Установіть відповідність між захворюванням та вітаміном, нестача якого цю хворобу спричиняє.
Бері-бері
Пелагра
Рахіт
Цинга
Кальциферол (D
Аскорбінова кислота (C)
Нікотинова кислота (B3)
Ретинол (A)
Тіамін (B1)
Установіть відповідність між поняттям та його визначенням.
Вітаміни
Авітаміноз
Харчові добавки
Дисиміляція
Нестача певного вітаміну в організмі
Речовини, які додають до харчових продуктів із метою збереження й покращення їхніх якостей
Біологічно активні речовини різної хімічної природи, які потрібні організму в невеликій кількості, але без яких його життєдіяльність неможлива
Відсутність певного вітаміну в організмі
Процес розщеплення органічних сполук на більш прості